Sušení česneku bez tajemství. Jak sušit česnek a medvědí česnek?

Ptáte se, jak sušit česnek? Využijte sílu slunce a větru. Vše, co potřebujete, je provázek a měkký kartáč. V případě medvědího česneku můžete použít troubu, topení nebo sušičku hub. Podívejte se, jak česnek efektivně usušit a jak jej následně uskladnit.

Konec léta je skvělý čas hledat odpověď na otázku, jak sušit česnek. Výjevy z rodinného domu nebo pozemku prarodičů, kde česnek visel na altánku před domem nebo v kuchyni, u okna, zná snad každý – když ne z vlastní zkušenosti, tak z filmů nebo dokonce pohádek . Jak postupujete při sušení česneku?

Jak sušit česnek?

Všechny ty copánky česneku visící v kuchyni jsou nejlepší způsob, jak usušit tuto zeleninu. Česnek je nejlepší natrhat ráno a nechat na slunci mírně proschnout. Nechte ho několik hodin na zahradním stole.

Po této době je velmi důležité česnek důkladně očistit od zbytků zeminy . Díky dřívějšímu vysušení hlav nebude tento úkol obtížný. K tomu je nejlepší použít měkký kartáč a zeminu velmi jemně zametat ze všech zákoutí.

Stonky pak svažte provázkem nebo gumičkou a zavěste na suché a vzdušné místo. Celý proces sušení obvykle trvá 6-10 dní. Pokud chcete česnek sušit doma, nezapomeňte, že může vydávat silný zápach, takže se vyplatí po tuto dobu nechat otevřená okna. Česnek můžete prvních pár dní sušení nechat venku (za předpokladu, že není velká vlhkost).

Jak sušit medvědí česnek?

Pokud chcete sušit medvědí česnek , je nejlepší použít speciální sušičku (např. na houby), ale můžete listy česneku vložit i do trouby vyhřáté na cca 50 stupňů a pootevřete dvířka.

V topné sezóně lze česnek sušit i na radiátoru – doma se ale musíte připravit na intenzivní vůni. Stejně jako v případě sušení hub, tzv. radiátorová metoda zaplní celý prostor intenzivní česnekovou vůní.

Sušený česnek musí zůstat zelený, proto jej nesušte příliš dlouho. Když listy zežloutnou, česnek ztratí všechny své vlastnosti.

Jak skladovat sušený česnek?

Usušený česnek odstraníte z trsu odříznutím natě (ne však úplně) a uskladníte ve vzdušné nádobě na suchém místě. Může to být sklep, půda nebo jen kuchyň. Česnek nemá rád lednici, ale po prvním oloupání a odstranění stroužku je lepší ho tam dát.

Medvědí česnek můžete skladovat v těsně uzavřené nádobě nebo sáčku na zip. Díky tomu neztratí vůni ani vlastnosti.